Stichting ANDRIES

In 2006 bezochten Annemarie Dietz, de vrouw van Bert van der Kamp (eigenaar en oprichter van byANDRIES), en hun jongste dochter Rosa de tentoonstelling Beaufort op het strand van De Panne in België.
Daar was een grote groep houten olifanten te vinden, die naar de zee ‘liepen’. Annemarie, die een groot liefhebster was van Afrika, was erg onder de indruk van dit kunstwerk en grapte tegen Bert dat ze ook zo’n olifant zou willen hebben. “Zo’n olifant zou perfect staan bij ons zomerhuis in Brabant.”

Toen zij in 2007 overleed, heeft Bert die wens laten uitkomen.

“Ik heb contact gelegd met de kunstenaar van de olifanten, Andries Botha, en hem gevraagd een beeld te maken. Dat was in 2009 gereed en staat sindsdien bij ons zomerhuis in Brabant. Gaandeweg zijn we bevriend geraakt. We zijn van dezelfde leeftijd en ontdekten dat we heel wat overeenkomsten hebben, zoals dat we beide autodidact zijn. Bovendien kunnen we goed samenwerken.” aldus Bert.

Toen Bert een bestemming zocht voor zijn pand aan de Buiten Molenstraat in hartje Culemborg, vielen er vele puzzelstukjes op z’n plaats. Het contact met Andries Botha, bezoekjes aan Zuid-Afrika en het feit dat Culemborg de geboorteplaats is van Jan van Riebeeck, die de kaapkolonie in Zuid-Afrika heeft gesticht, waren voor Bert de aanleiding om het pand om te dopen tot een ‘kafee’.

Toen Andries hoorde over het plan, besloot hij hiervoor speciaal een olifant te maken. Deze arriveerde per boot; 200 kilo zwaar en gevlochten van autobanden. Andries vertelde dat hij en zijn team er vier maanden hun handen stuk op hebben gewerkt. De olifant staat nu op een hoge metalen sokkel in de tuin van het kafee en steekt olijk zijn slurf richting de Varkensmarkt.

Bert van der Kamp, zijn vriendin Meta, zijn 4 dochters & Andries Botha onder de olifant die Andries maakte voor byANDRIES.

Andries Botha is naast kunstenaar, ook mensenrechtsactivist en ondersteunt en werkt mee aan een aantal maatschappelijke non-profit projecten. Bert helpt Andries met het steunen van deze initiatieven door middel van Stichting ANDRIES. Deze stichting exploiteert kafee byANDRIES. Alle winst die byANDRIES maakt, gaat naar deze projecten.

Stichting ANDRIES ondersteunt de volgende doelen:
(klik op de naam om er meer over te lezen!)

The Andries Botha Foundation
The Women’s Education Fund van Zingela Ulwazi
The Voices of Women Museum
The Phansi Museum – Ubuntu Art
Zamakuzi Philisa Project

Zakelijke informatie Stichting ANDRIES:
KVK-Nr: 856196472
BTW-Nr: NL 8561 96472
Rekening-Nr: NL15 TRIO 0391 1728 32

 

-->